Hans Postma


Hans PostmaHans Postma is geboren in Burdaard op 4 juli 1974. En als klein jochie van twee jaar wist hij al precies wat hij wou. Hij wou plaatjes draaien. Hij kon het dan ook niet laten en draaide dan ook al regelmatig alle knopjes van de radio, als er maar muziek uit kwam. In zijn studie tijd ging hij naar de LTS waar hij voor elektricien had gekozen. Hans mocht eigenlijk deze opleiding niet afmaken omdat hij kleurenblind is. Men was er bijna niet achtergekomen maar toen de kleurcodes genoteerd moesten worden van weerstandjes zakte Hans letterlijk en figuurlijk door het ijs. Hans is uiteindelijk geslaagd als elektricien maar is hier niet verder mee gegaan. In deze tijd waren computers erg in opmars. Hans herinnert zich dan ook nog als de dag van gisteren de eerste computer van de familie Postma. Vader zat achter de computer en Hans schreef mee. Na drie maanden op de automatiseringsschool was dit ineens andersom. Vader schrijft en Hans doet. Al op de LTS raakte Hans in contact het draaien van plaatjes. Natuurlijk draaide Hans al vele plaatjes op de zolderkamer, maar dit tellen we maar even niet mee.

Er werd een examen feest georganiseerd en samen met zijn neven en vriendjen werd Fantasie opgericht als Drive in show. Na heel veel oefenen op de Fantasie kamer waren we er helemaal klaar voor. Maar helaas, het examenfeest is nooit doorgegaan. Diegene die het feest had organiseerde was namelijk niet geslaagd. Toch zijn we verder gegaan met Fantasie en al snel hadden we ons eerste optreden. Dit was in Sybrandahûs in een grote boerderij. Met nieuwe HIFI boxen waren er helemaal klaar voor. Aan het einde van de avond waren deze boxen klaar voor de sloop. Maar DJ Hans was geboren. Na het aanschaffen van wat professionelere boxen gingen we regelmatig op pad door het Friese land, en kreeg Fantasie goede naam. Na vier jaren te hebben gedraaid kreeg Hans de mogelijkheid om ook eens buiten Fantasie de DJ uit te hangen. Hij was dan ook regelmatig te vinden in de discotheek de Pondarosa en het Skûllplak in Damwoude.

Er was echter een nog plekje waar hij enorm graag zou willen draaien. Regelmatig zag hij de DJ (Auke Veenstra) in Quatrebras leuke shows geven. En met de opgedane ervaring als DJ in de afgelopen jaren dacht Hans: “het is nu of nooit”. Hij schreef dan ook een open sollicitatie brief naar discotheek. En nog geen week later mocht hij zijn ervaring laten zien in deze discotheek. Naast Quatrebras was Hans ook nog veel onderweg met de Drive in Show en presenteerde Hans ook vele evenementen.

Sneeuw!

Sneeuw!

Ook het radio maken kwam op zijn pad. Zelf deed Hans de productie was zijn eigen Radioshow met de naam ‘Het Allerbeste’. Dit was een waanzinnige show op de radio waarin hij vele interviews heeft gedaan met onder andere Marco Borsato, de Kast en vele bekende en locale artiesten. De show was geen gewone radio show, Hans vond dat de show met leuke onderwerpen voorzien moest zijn zodat de show “leefde”.  Zo waren de items als “Op stap met Diederick” (hoorspel), “knip morfose” (waarbij een luisteraar een nieuwe look kreeg aangeknipt), Live artiesten en interviews niet weg te denken in zijn shows op de radio. Al snel was de radioshow geen one man show meer en werd: “Het Allerbeste” een geweldige chaos show genoemd. Ook was Hans samen met vele vrijwilligers verantwoordelijk voor het vast leggen van de Sinterklaasintochten van Dokkum. Na de intocht te hebben verslagen werd er een live programma gepresenteerd vanuit de studio met een schoolklas en natuurlijk Sinterklaas met als zijn Pieten. Na zeven jaren te hebben gedraaid in Quatrebras en tien jaren radio maken vond Hans het tijd worden om iets anders te gaan doen. Maar Hans had geen idee wat. Hans zocht een nieuwe uitdaging en deze werd, zonder dat hij het wist, letterlijk en figuurlijke in schoot geworpen.

Er was een vraag gesteld of hij eens wou draaien op een Kindershow in Rinsumageest. De prikkel was snel gevonden, en een nieuwe uitdaging was geboren. En dit was te merken aan de shows. Niet alleen Hans had plezier, ook de kinderen waren wild enthousiast en dit gaf hem heel veel voldoening. Het mooiste wat er is, aldus Hans, is te genieten van kinderen die het enorm naar hun zin hebben. Quatrebras kwam daardoor op een erg laag pitje te staan en had hij besloten om te stoppen met zijn activiteiten bij Quatrebras. Alle energie werd gestoken in kindershows. Hij was dan ook veel op pad met zijn shows. Dit werd ook opgemerkt door Jouke de Vries entertainment en nodigde Hans uit om de presentatie te doen van de Cool Kids Party die georganiseerd werd in het FEC te Leeuwarden. Samen met PTH zette Hans het FEC in Leeuwarden letterlijk en figuurlijk op de kop.

Dit werd ook opgemerkt door STARHUNTER, zie zeer geïnteresseerd was in de show van Hans. Na een aantal shows te hebben gedaan met STARTHUNTER is de SuperKidzParty geboren. Met deze SuperKidzParty reist Hans samen met STARHUNTER door stad, dorp en land af om fantastische shows te geven. De show is inmiddels door omstandigheden overgenomen door JONGBOOKINGS artiestenbureau. De recensies zijn geweldig en zijn we continue bezig om de show verder te ontwikkelen zodat geen enkele show gelijk is.

Vanaf 2012 tot en met 2016 heeft Hans samen met Bouke Koning het programma Zomer Radio gepresenteerd bij RTVNOF. Tijdens de zomerstop van het sportprogramma bij de omroep werd er gedurende negen tot tien weken een zomers programma gepresenteerd op de radio. De show heeft gedurende deze periode heel wat artiesten mogen begroeten. De hoogtepunten van 2015 en 2016 zijn te vinden op YouTube waarbij goed te zien hoe het programma is uitgegroeid tot een fantastische show waarin het nodige gebeurde. Dit alles werd live op radio en televisie uitgezonden in Noordoost Friesland. Iedere week werd een bloemetje weggeven, waren er live artiesten en kwamen kunstenaars naar de studio om hun kunsten uit te voeren, gepaard met de nodige humor en muziek groeide dit programma uit tot een van de best beluisterde programma van de omroep gedurende de zomerperiodes.

Naast Zomer Radio heeft Hans verschillende projecten gedaan bij de omroep. Het grootste project was wel het Sinterklaas project in 2014 bij RTVNOF. Dit programma is door de OLON nog bekroond met de OLON award Crossmediaal. Naast dit project heeft Hans ook het programma “RTVNOF Draait doorrr…” geproduceerd en gepresenteerd. Met vele artiesten tussen kerst en oud en nieuw een nachtje doordraaien. Het werd een fantastische nacht met veel hilarische momenten.

Begin 2014 kwam Pieter Meindertsma bij Hans met een ideetje om een single te maken. En het ideetje werd werkelijkheid waarmee de Coolkids Party is geboren. De single werd een lokale hit werd gedraaid op vele radiostations en inmiddels is het liedje “Wij vieren feest” grijs gedraaid en wordt het nog altijd luidkeels meegezongen tijdens de optredens van de Coolkids Party. De eerste formatie van de Coolkids Party bestond uit Eva Sinnema, Pieter Meindertsma en Hans Postma. Inmiddels heeft Djoeke Numan de rol als zangeres van de Coolkids Party op zich genomen. Ook Carla de Bruine heeft een korte periode als zangeres meegelopen. Na de single “wij vieren feest” bestond al snel het idee om een heus Coolkids album te maken. Drie jaar later (begin 2017) is deze droom een werkelijkheid geworden. De Coolkids Party CD is een feit. Er is samen gewerkt met BUGHOUSE, REBLE music en MULTISOUND met als resultaat een CD vol met liedjes die we gedurende de shows live ten gehore brengen. Inmiddels zijn er ook vele videoclips te vinden op de website van de Coolkids Party en maken we soms ook leuke uitstapjes met de Coolkids. Zo is er al een aantal malen een prachtig programma geschreven voor de kinderboekenweek en hebben we verschillende thema liedjes gezongen tijdens verschillende festivals.

Naast deze hobby werkt Hans momenteel als ICT beheerder bij Accare. Helaas is het voor kinderen met psychische problemen dat het opgroeien niet vanzelf gaat. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld zo onzeker, angstig of somber dat ze niet meer goed kunnen functioneren. Accare helpt kinderen (en hun ouders) om hun klachten te verminderen en beter om te gaan met hun psychische problemen. In de rol als ICT beheerder heeft hij contacten met leverende partijen en zorgt hij er voor dat alle middelen op de juiste manier worden ingezet zodat de behandelaren de beschikken hebben over de juiste middelen om de cliënten zo goed mogelijk te helpen.

In de tijd dat Hans in Quatrebras als DJ werkte is hij Debbie tegengekomen. Aan de BAR wist zij de eigenaar van de zaak te vertellen dat ze Hans mee naar huis ging nemen. Een paar weken later zat Hans daadwerkelijk in de kappersstoel bij Debbie thuis. Nu jaren later is Hans nog steeds te vinden in deze zelfde stoel (alleen dan bij Kapsalon Avenue) en hebben ze elkaar op 7 januari 2016 het JA-woord gegeven.

Klik hier voor de website Hans Postma.NL